Șoferii trebuie să fie atenți la modificările făcute la Codul Rutier. Săptămâna viitoare intră în vigoare noi sancțiuni

Șoferii trebuie să fie atenți la modificările făcute la Codul Rutier. Săptămâna viitoare intră în vigoare noi sancțiuni
Sursa foto: Brigada rutieră - caracter ilustrativ
Publicat: 19/02/2022, 13:11

Codul Rutier a fost modificat, printr-o ordonanță care a intrat în vigoare la sfârșitul lunii ianuarie, însă mai multe schimbări care îi vizează pe șoferi, pentru creșterea siguranței în trafic, se aplică de săptămâna viitoare.

Ordonanță Guvernului nr 1./2022 a adus o serie de modificări Codului rutier, în vigoare de la 31 ianuarie, cu scopul de face circulația rutieră să fie mai sigură, implicit ca numărul accidentelor rutiere să scadă. Astfel, s-au înăsprit sancțiunile pentru încălcarea legislației rutiere, dar au fost incluse și noi prevederi. Printre altele, va putea fi sancționat condusul agresiv, iar mersul pe banda de urgență a autostrăzilor va fi amendat mai drastic, printre altele. În timp ce unele modificările sunt aplicabile din 31 ianuarie, cele mai multe vor intra în vigoare după 30 zile de la publicarea în Monitorul Oficial (28 ianuarie), respectiv din 27 februarie, conform unei sinteze realizate de publicația avocatnet.ro.

În Ordonanța Guvernului nr. 1/2022 sunt incluse prevederile în vigoare, dar și cele care se vor aplica de duminica viitoare, 27 februarie – respectiv dispoziţiile art. I pct. 10-12, 14-21, 25, 28 şi 35-38 ale actului normativ.

Printre măsurile care sunt deja în vigoare se numără interdicția de a conduce un vehicul pe drumurile publice din România, urmare a condamnării penale pentru săvârșirea unor infracțiuni la regimul rutier pe teritoriul României, pentru titularul de permis de conducere emis de o autoritate străină.

Actul normativ stabilește și datele de identificare ale șoferului ce trebuie transmise poliției de proprietarul mașinii. Astfel, dacă nu proprietarul unei mașini este cel care a încălcat legislația rutieră, ci o altă persoană, primul va trebui să transmită autorităților numele, prenumele, codul numeric personal, domiciliul sau reședința, numărul și seria actului de identitate.

Ce măsuri ce se vor aplica din 27 februarie

Sancționarea comportamentului agresiv: În categoria comportamentului agresiv în trafic sunt incluse, printre altele, schimbarea frecventă și în forță a benzilor de circulație, cu scopul de a depăși o mașină sau un șir de vehicule, întoarcerea mașinii prin folosirea frânei de ajutor, folosirea excesivă a claxonului sau a semnalelor luminoase (flash-uri), mersul pe o roată, în cazul motocicletelor.

În aceste situații, OG nr. 1/2022 stabilește sancțiuni progresive, în funcție de gravitatea faptelor, care se pot traduce în amenzi și suspendarea permisului auto.

Sancțiune suplimentară pentru întoarcerea pe autostradă sau mersul pe contrasens. Până în 27 februarie, cei ce întorc mașina pe autostradă sau merg pe contrasens riscă doar amendarea (amenzi din clasa a IV-a de sancțiuni – 1.305 și 2.900 de lei). De duminica viitoare însă acești șoferi vor primi și sancțiunea suplimentară de suspendare a dreptului de a conduce timp de 120 de zile, arată sursa citată.

Mersul pe banda de urgență a autostrăzii va fi sancționat mai dur. Astfel, acești șoferi care sunt prinși că merg pe banda de urgență vor risca amenzi mai mari, cuprinse între 1.305 și 2.900 de lei, față de 580 – 725 de lei, cât sunt acestea în prezent. În plus, sancțiunea contravențională complementară privind punctele de penalizare (trei puncte de penalizare) se va înlocui cu suspendarea permisului de conducere timp de 90 de zile.

OG nr. 1/2022 mărește perioada de suspendare pentru nerespectarea regulilor la traversarea șinelor de tren și de la 90 de zile la 120 de zile.

Cei care fac depășiri neregulamentare sunt pedepsiți mai aspru, respectiv cu amendă cuprinsă între 870 – 1.160 de lei, de la 580 – 725 de lei, cât e acum amenda, iar perioada de suspendare a permisului de conducere se mărește de la 30 la 60 de zile.

Potrivit sursei citate, apare un nou prag de viteză pentru care se va aplica o perioadă majorată de suspendare a permisului auto. Concret, depășirea cu peste 70 km/oră a limitei legale de viteză va însemna aplicarea unei perioade majorate de suspendare a exercitării dreptului de a conduce, respectiv de 120 de zile.

Șoferii trebuie să știe că, de săptămâna viitoare dispare posibilitatea de suprapunere a perioadelor de suspendare a permisului auto. În plus, va apărea posibilitatea de a susține testul de verificare a cunoașterii regulilor de circulație, care permite reducerea perioadei de suspendare, la orice serviciu al poliției rutiere.

O altă măsură prevede că, dacă nu trag frâna de mână sau nu lasă mașina „în viteză” când o parchează, șoferii vor primi puncte de penalizare. Concret, OG nr. 1/2022 prevede că șoferul unei mașini ce staționează pe un drum public va trebui să se asigure, atunci când pleacă de lângă ea, că a acționat frâna de ajutor, a oprit motorul și a cuplat o treaptă de viteză, altfel va risca să fie sancționat, începând de duminică.

La 31 decembrie 2021, parcul auto al României era format din peste 9,6 milioane de vehicule, dintre care peste 7,6 milioane de autoturisme.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Sorry, there are no polls available at the moment.
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Prima reacție a Elenei Lasconi după ce CCR a decis renumărarea voturilor de la alegerile...
Elena Lasconi, prima reacție după ce CCR a cerut renumărarea voturilor: 'Este absolut îngrozitor!'
FOTO. Imagini incendiare: așa arată la 63 de ani prima soție a celebrului milionar din...
Orașul tot mai la modă din România unde se găsesc apartamente sub 10.000 de euro....
Văru Săndel dezvăluie cum și-a împărțit Silviu Prigoană averea: “Honorius a moștenit afacerile, ceilalți…” |...
Augustin Zegrean explică ce se întâmplă după renumărarea voturilor. Turul doi ar putea fi organizat...
Prietenii lui Călin Georgescu. Cu cine se întâlnește candidatul care a câștigat primul tur al...
BREAKING NEWS | CCR vrea renumărarea voturilor din turul 1! De ce s-a luat această...
Condimentul banal care poate provoca halucinații severe. Majoritatea românilor îl au în bucătărie
Cristian Pîrvulescu, despre demersul lui Cristian Terheş şi decizia CCR: "Este evident, se încearcă relansarea...
VIDEO ”Scoateți capacul! Dați-mi fata înapoi!” Imagini zdrobitoare de la mormântul Andreei Cuciuc! Mama sa...
Cât costă un kilogram de carne de porc înainte de Crăciun. Cum explică producătorii prețul...
Detaliul neobservat din clipul lui Călin Georgescu! Ce are în spate și ce semnifică
Poți să depășești prin dreapta un vehicul care circulă pe banda 2? Care sunt regulile...
ADEVĂRUL despre UNIREA Bucovinei cu România! „Eram în contact cu...
Se schimbă banii. Anunț oficial BNR în România. Unde merg românii cu bancnotele
Au apărut secretele unui mare actor român. Nu multă lume îi știa trecutul
Ce semnifică simbolul care apare în videoclipurile lui Călin Georgescu. Este mai mult decât un...
VIDEO Legătura neștiută dintre Călin Georgescu și Vladimir Putin! Nimeni nu și-a dat seama de...
Elena Viscu, fosta soție a lui CRBL, a vorbit despre perioada grea în care se...
Mihai Bendeac, în stare de șoc: "Eu nu auzisem nimic"
BANCUL ZILEI. Profesoara către Bulă: -Măi puturosule, cum poţi să dormi la mine la oră?
Copiii de 10 ani ar putea face închisoare pe viață, propune o lege din Australia